Deze blogpost wil ik wijden aan Geert Verschaeve, omdat ik heel veel aan hem te danken heb. Geert Verschaeve staat erom bekend om te zeggen dat we het allemaal zelf gedaan hebben (indien we via zijn tips onze angst overwinnen), hij zegt dat ook tijdens z’n programma, maar ik denk niet dat het mij zonder hem zou gelukt zijn. Ik wil hier dus kort mijn ervaringen met het programma van Geert met je delen.

Ik weet niet of je mij al kent, maar ik had al héél lang van angst. Er waren soms eens periodes van een paar maanden dat het beter ging, maar het kwam steeds terug en ik begreep niet waarom. Dat gevoel van ‘doem’, alsof alles verkeerd ging lopen, die rare gevoelens, ook het gevoel van hulpeloosheid. In andere posts zal ik uitleggen welke angsten ik zoal had, maar laat me gewoon samenvatten dat ik geen uitweg meer zag.

Toen raadde iemand me aan om de naam Geert Verschaeve eens op te zoeken. Iemand die zelf zijn cursus gevolgd had in het verleden en er een heel goede ervaring mee had. Ik had eigenlijk zelf ook meteen een goed gevoel bij Geert en had vertrouwen in zijn aanpak, al was ik natuurlijk wel sceptisch. Zou er na al die jaren toch beterschap mogelijk zijn? Ik ben met volle moed met zijn tips gestart. Eerst via zijn gewone emails (Geert noemt dat de nieuwsbrief) en al snel daarna met de cursus. Het duurde een paar weken vooraleer ik me echt beter begon te voelen, maar vanaf dag 1 stond ik wel al sterker in m’n schoenen.

Het was niet gemakkelijk, de cursus. Ik heb er mijn best voor moeten doen in alle eerlijkheid en ben er toch enkele uren per week mee bezig geweest. Maar ik vond het heerlijk om naar te luisteren. De humor van Geert hielp 😉

Wat voor mij een belangrijke ontdekking was, was hoe belangrijk de angst voor de angst is. Ik had het zelf niet door dat ik dat had, maar via sessie 2 of 3 van Geert zijn cursus werd me dat snel duidelijk. Vanaf dan is het stap voor stap gegaan. Soms eens een stapje achteruit, maar ook daar had ik technieken voor gekregen tijdens de sessies zodat ik wist hoe ik daar mee om kon gaan.

De jaren erna waren prachtig. Er ging eigenlijk een hele nieuwe wereld voor me open omdat ik plots ook dingen durfde die ik nog nooit gedaan had. Dat was leuk. Ik denk dat ik ongeveer 10 jaar geen last meer had van storende angsten.

Toen kwam corona. Dat was even moeilijk. Niet alleen omdat ik zelf ziek werd, maar ik begon plots weer last te krijgen van angstige gedachten. Nu, ik hoorde het een beetje overal hoor. In mijn vriendenkring zag ik ook meer mensen die last hadden van angst. “Even Geert Verschaeve” opzoeken, raadde ik hen aan haha. Net zoals ik die raad vroeger ook kreeg.

Ik heb er zelf enkele sessies weer bijgehaald ook in die periode. Gewoon om alles wat op te frissen en beter tegen de nieuwe uitdagingen te kunnen (ik vond de lockdown geen pretje). Dat was eigenlijk leuk, want ook hier kon ik het op toepassen. Het is ook een voordeel dat je zoals ik deed kan herhalen wanneer je wenst, ook meer dan 10 jaar later.

Ik zag de naam Geert Verschaeve in die periode trouwens nog voorbijkomen. In een artikel in de Telegraaf, in een boek van iemand die over z’n angsten schreef (iemand die ook veel aan het programma van Geert had).

Om samen te vatten. Ik heb inderdaad zelf de moeite moeten doen. Ik heb naar elke sessie geluisterd, ik heb de tips en technieken geprobeerd (ook de voedingstips, die ook heel belangrijk zijn), maar als je gemotiveerd bent dan is dat eigenlijk niet veel moeite. Vooral wanneer je de eerste resultaten begint te voelen.

Dus om hélemaal samen te vatten, Geert, bedankt!