Het zal je vast niet verbazen dat acteurs ook maar gewoon mensen van vlees en bloed zijn. Veel acteurs en actrices kampen met angst. Chris Evans is er een mooi voorbeeld van. Je kent hem misschien als de acteur die Captain America speelt. Hij is er in meerdere interviews al heel eerlijk over geweest, over zijn angstaanvallen. Soms tweet hij er ook over. Meer nog, hij had de rol van Captain America ook bijna afgewezen, net omdat hij er paniekaanvallen door kreeg (voor het filmen begonnen was). Zijn eerste paniekaanvallen dateerden natuurlijk al van veel vroeger. Zelfs in 2010, toen hij in de film “the fantastic four” meespeelde, had hij angst en paniekaanvallen op de set.

Het was Robert Downey Junior die aan Chris Evans zei: “keur geen rol af of maak geen grote beslissingen puur gebaseerd op angst”. Dat was nochtans exact wat Chris Evans van plan was natuurlijk, de film niet doen om angst te vermijden. Chris Evans nam de rol toch aan en speelde nadien in meerdere “The Avenger” films mee.

Josh Brolin, een iets minder bekende acteur die al lang meedraait, had vroeger ook veel last van angst. Hem ken je misschien van de klassieker “No Country for Old men”, the Avengers (ja, daar speelde hij ook in mee), Deadpool enzovoort. In een interview met het magazine Men’s Journal vertelde Josh Brolin dat hij vroeger veel last had van angst. Tot hij een keer geestverruimende stofjes probeerde. Die gaven hem het inzicht dat ALLE angst door ons zelf gecreëerd wordt. Daardoor ging Josh Brolin zijn leven meer op de “foert” wijze leven. Hij stopte ook volledig met alcohol.

Dat artikel van Josh Brolin is bij mij wat blijven hangen. Ik geloof daar zelf ook in, dat we angst zelf creëren. Ook al lijkt dat natuurlijk niet zo. Wanneer de angst puur lichamelijk is en je een knoop in je maag voelt, of je de adrenaline door je lichaam voelt stromen…is dat dan onze keuze geweest? Misschien niet. Maar we hebben de angst nog steeds zelf gecreëerd dan. Daar heeft Josh Brolin volgens mij wel gelijk. Bekijk het zo: hoe komt het dat persoon A zeer angstig op iets kan reageren, terwijl nét dezelfde situatie persoon B niet deert? Omdat angst inderdaad niet ligt aan wat er zich buiten ons lichaam afspeelt, maar wel aan hoe we het allemaal interpreteren. En dat gebeurt deels door ons lichaam zelf.  Daar hebben we in een eerste fase weinig vat op.

Maar toch kan je dan kiezen om bijvoorbeeld zoals Eckhart Tolle aanraadde er zelf voor te kiezen om je geest weer naar het “nu”, het huidige moment te brengen. Dat zijn keuzes die we gelukkig wél zelf maken.

Chloe Grace Moretz, ook een actrice die onder andere in de films KickAss, Seven en de serie True Detective te zien was, kampt ook met angst. Voor haar was meditatie dan weer een grote hulp, samen met voldoende sporten en fitnessen. Zij mediteert zo’n 30 minuten per dag (echte pure meditatie waarbij je al je aandacht op je ademhaling legt enzovoort, zoals je ook bij mindfulness bijvoorbeeld leert).

En dit was natuurlijk maar een hele kleine greep uit de lange lijst van bekende mensen die ook last hebben van angst en er zo goed mogelijk mee proberen om te gaan!