Angst is een natuurlijk gevoel dat iedereen wel eens ervaart. Hoewel angst in bepaalde situaties nuttig kan zijn, kan het in andere situaties verlammend werken en ons belemmeren in ons dagelijks leven. In dit artikel delen we zeven waardevolle tips om angst te overwinnen. Deze gids is praktisch en gericht op zelfhulp, zodat je zelfstandig stappen kunt zetten naar een angstvrij leven.

Wat is Angst?

Angst is een emotie die optreedt als reactie op een waargenomen bedreiging. Het kan zich manifesteren als nervositeit, spanning, zorgen of zelfs paniek. Angst kan ons soms helpen door ons alert te maken op gevaar, maar het kan ook onnodig en overdreven worden. Als angst ons dagelijks functioneren belemmert, is het tijd om actie te ondernemen.

Tip 1: Begrijp je Angst

De eerste stap in het overwinnen van angst is het begrijpen ervan. Angst kan voortkomen uit verschillende bronnen, zoals stress, trauma, of zelfs erfelijkheid. Door te begrijpen waar je angst vandaan komt, kun je beter strategieën ontwikkelen om het te beheersen.

 • Identificeer de Bron: Probeer te achterhalen wat je angst triggert. Is het werk, persoonlijke relaties, of een specifieke situatie?
 • Houd een Dagboek Bij: Schrijf je gevoelens en gedachten op wanneer je angstig bent. Dit helpt je patronen te herkennen en beter te begrijpen wat je angst veroorzaakt.
 • Educatie: Lees boeken en artikelen over angst om meer te leren over de oorzaken en symptomen. Kennis is kracht, en hoe meer je weet over angst, hoe beter je ermee om kunt gaan. Je kan eventueel ook het programma van Geert Verschaeve volgen of dingen van Eckhart Tolle beluisteren als je graag een zelfhulp programma inschakelt.

Tip 2: Ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen kunnen helpen om je geest en lichaam te kalmeren tijdens een angstaanval. Door diep en langzaam te ademen, stuur je signalen naar je hersenen dat het tijd is om te ontspannen.

 • Diepe Ademhaling: Adem diep in door je neus, houd het een paar seconden vast en adem dan langzaam uit door je mond. Herhaal dit meerdere keren totdat je voelt dat je rustiger wordt.
 • Buikademhaling: Focus op het ademhalen vanuit je diafragma in plaats van je borst. Dit helpt om dieper en rustiger te ademen en kan angst snel verminderen.
 • Regelmatig Oefenen: Maak van ademhalingsoefeningen een dagelijks onderdeel van je routine om beter voorbereid te zijn tijdens angstige momenten. Oefen bijvoorbeeld elke ochtend en avond.

Tip 3: Positief Denken en Zelfspraak

Negatieve gedachten kunnen angst versterken. Het is belangrijk om jezelf te trainen in positief denken en positieve zelfspraak.

 • Herken Negatieve Gedachten: Wees je bewust van wanneer je negatief denkt. Schrijf deze gedachten op en vervang ze door positieve affirmaties.
 • Oefen Dankbaarheid: Begin en eindig je dag met het opschrijven van drie dingen waar je dankbaar voor bent. Dit helpt om je focus te verleggen van angst naar positiviteit.
 • Gebruik Affirmaties: Zeg dagelijks positieve affirmaties tegen jezelf. Bijvoorbeeld, “Ik ben sterk en kan mijn angsten overwinnen.”

Tip 4: Lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging is een krachtige manier om angst te verminderen. Fysieke activiteit helpt om stresshormonen te verminderen en endorfines vrij te maken, wat je stemming kan verbeteren.

 • Dagelijkse Routine: Integreer lichaamsbeweging in je dagelijkse routine, zoals wandelen, hardlopen, of yoga. Zelfs 30 minuten per dag kan een groot verschil maken.
 • Probeer Verschillende Activiteiten: Zoek een vorm van lichaamsbeweging die je leuk vindt en die je consequent kunt volhouden. Dit kan variëren van dansen tot fietsen.
 • Sociaal Bewegen: Doe mee aan groepsactiviteiten of sportclubs om sociale steun en motivatie te krijgen. Samen sporten kan ook helpen om je gedachten te verzetten.

Tip 5: Gezonde Levensstijl

Een gezonde levensstijl kan een grote impact hebben op je angstniveau. Dit omvat een evenwichtige voeding, voldoende slaap en het vermijden van stimulerende middelen.

 • Voeding: Eet een gevarieerd dieet rijk aan groenten, fruit, volle granen en eiwitten. Vermijd suikers en cafeïne die angst kunnen verergeren.
 • Slaap: Zorg voor een regelmatig slaappatroon en streef naar 7-9 uur slaap per nacht. Een goede nachtrust kan je mentale gezondheid aanzienlijk verbeteren.
 • Vermijd Stimulerende Middelen: Beperk het gebruik van alcohol, nicotine en cafeïne, omdat deze stoffen angst kunnen vergroten. Vervang ze door gezondere alternatieven zoals kruidenthee.

Tip 6: Mindfulness en Meditatie

Mindfulness en meditatie zijn effectieve technieken om in het moment te blijven en je geest te kalmeren. Deze praktijken helpen je om je gedachten te observeren zonder oordeel en om stress te verminderen.

 • Dagelijkse Meditatie: Begin met een paar minuten meditatie per dag en bouw dit geleidelijk op. Gebruik bijvoorbeeld de ‘body scan’ techniek om je bewustzijn door je lichaam te leiden.
 • Mindful Leven: Pas mindfulness toe in je dagelijkse activiteiten door volledig aanwezig te zijn in het moment. Dit kan tijdens het eten, wandelen, of zelfs afwassen.
 • Apps en Gidsen: Gebruik meditatie-apps en online gidsen om je op weg te helpen. Er zijn veel gratis bronnen beschikbaar die je kunnen begeleiden in je mindfulness-praktijk.

Tip 7: Zoek Sociale Steun

Het hebben van een sterk sociaal netwerk kan een groot verschil maken in het omgaan met angst. Praten met vrienden, familie of steungroepen kan je helpen je gevoelens te verwerken en perspectief te krijgen.

 • Praat Erover: Deel je gevoelens en zorgen met vertrouwde mensen in je leven. Het uiten van je gedachten kan opluchting bieden en helpt je te realiseren dat je niet alleen bent.
 • Doe Mee aan Groepsactiviteiten: Sluit je aan bij hobbyclubs, sportteams of gemeenschapsevenementen. Sociale interactie kan afleiding bieden en je stemming verbeteren.
 • Online Gemeenschappen: Als je het moeilijk vindt om persoonlijk contact te maken, zoek dan naar online steungroepen en forums. Hier kun je in contact komen met mensen die soortgelijke ervaringen hebben.

Conclusie

Angst overwinnen is een proces dat tijd en toewijding vergt. Door deze zeven tips toe te passen, kun je een sterke basis leggen voor een angstvrij leven. Onthoud dat het belangrijk is om jezelf de tijd en ruimte te geven om te groeien en te leren. Met geduld en doorzettingsvermogen kun je je angsten overwinnen en een vervuld leven leiden. Probeer deze tips en ontdek welke het beste voor jou werken.